2011. július 26., kedd

Töttösy Csaba: Sukaszaptati - Jelenlegi ára: 2 350 Ft

BookHouse könyvdiszkont: Az ezer könyv házaTisztelt Érdeklődő! A BookHouse Könyvdiszkont Csapata üdvözli Önt! Kérjük, csak a terméklapon olvasható szállítási feltételek elfogadása esetén licitáljon a termékre! SukaszaptatiA könyv listaára: 2700 Ft. Leírás:
Az egzotikus mesék kedvelői bizonyára örömmel veszik majd kézbe a most megjelent, vászonkötésű kötetet, melyben a szankszkrit meseirodalom egyik gyöngyszemét, a hetven történetből álló mesefüzért, vagy talán inkább novellafüzért olvashatjuk. A Keleten ma is népszerű mesegyűjteményt számos újind dialektusra lefordították, de ismert maláj, urdu, perzsa fordítása is, viszont európai nyelvek közül a magyar mellett csak német fordítása ismert. A fordító, Töttössy Csaba előszavában a fordításokról, szövegváltozatokról, a mű eredetéről és a fordítási munka nehézségeiről kapunk áttekintést. Megtudjuk, hogy a Sukaszaptatinak három változata ismert: egy ékes, egy egyszerű és egy finom változat, ezek tartalmukban némelyest eltérnek, ám a két utóbbi nyelveztében egymáshoz közel áll, ugyanakkor lényegesen különböznek az ékes változattól, melynek lejegyezője?, szerzője egy nagyon csiszolt és szép munkával akarja szórakoztatni olvasóját. Jelen kötet ennek a változatnak a fordítását tartalmazza. Az előszóból tudjuk meg azt is, hogy ezek közül néhány történetet Boccaccio is beemelt a Dekameronba magának a műnek a felépítése is a keleti mesékre vagy a Dekameronra jellemző novellafüzér, a történetek végén csattanóval. Az ékes változat szövege a XII. század végére datálható, szerzője a Csintámanibhatta álnév mögé rejtőzik feltehetőleg bráhmana volt. Nyelvezete a szanszkrit késői, művészien bonyolult, költői változata. A mesékben a csalfaságoknak, ravaszságoknak a bemutatása kettős céllal történik: visszatartani a tett elkövetésétől, és figyelmeztetni a társadalmi viszonyok elleni lázadás kilátástalanságára, tehát nevelő célzatuk van. A mesék jellegzetessége, ahogyan az a népmeséké általában, az uralkodó osztályokkal, gazdagokkal, királyokkal, papsággal és olykor az intézményes vallással szembeni kritika, és felvonul bennük az ind társadalom valamennyi rétege, hétköznapjaik, visszásságaik. Jellemző még e történetekre, hogy nagy a keveredés ennek meséi, a többi változat és más hindu mesegyűjtemények között számos szöveg máshonnan került a Sukaszaptatiba, pl. a Pancsatantrából, míg ebből mások vettek át meséket. A három szövegváltozat meséinek összehasonlító táblázatát megtaláljuk a kötet végén. Ugyanott bőséges magyarázó jegyzetapparátust találunk az idegen kifejezésekhez kapcsolódóan, melyek a jelentés megadásán túl művelődéstörténeti magyarázatokkal is szolgálnak. A számos kísérő verset Tellér Gyula fordította, a stílushű illusztrációk Urai Erika munkái. Jelen kötet az 1962-es eredeti megjelenés harmadik kiadása csekély változtatásokkal, ám új előszó-tanulmánnyal. Beszerzését széles körben ajánljuk. ISBN: 978-963-346-776-3A termék eladó új, olvasatlan állapotban. Kínálatunkban több mint tízezer új és használt könyv szerepel, melyeket raktárról tudunk szállítani. A gyerekkönyvektől kezdve a szépirodalmon át a bestseller kiadványokig rengeteg könyv címből választhat.
Nézze meg őket most: BookHouse Könyvdiszkont könyvekSzállítási feltételek: Személyes átvételre kizárólag a budapesti üzletünkben van lehetőség (az Örs vezér tértől 1 percre), hétfőtől péntekig 9. 30 és 17. 30 óra között, valamint szombaton 9. 30 és 13. 30 óra között. Házhoz szállítás futárszolgálattal, előre fizetéssel vagy utánvéttel lehetséges. 10. 000 Ft. feletti vásárlás esetén a szállítás díjtalan. A leütést követő 1-2 munkanapon belül kerül a könyv a raktárból az üzletbe, így aznapi átvétel nem lehetséges. A leütést követő 7 napon belül, kérjük, e-mailen jelentkezzen a könyvért, és adja meg, milyen módon (személyes vagy házhozszállítás) szeretné átvenni a könyvet. Kínálatunkban kizárólag raktárkészleten lévő könyvek találhatók, azonban a beszerzések és eladások függvényében a készletünk folyamatosan változik, ezért sajnos előfordulhat, hogy a megrendelt könyv közben elfogyott.
Ajánlatunk a készlet erejéig érvényes. Készlethiány esetén, a megrendelést előfoglalásba tesszük és tájékoztatjuk Önt a várható szállítási időpontról. A gyors és pontos kommunikáció miatt kérjük, hogy lehetőség szerint e-mailben tartsa velünk a kapcsolatot! Kérjük csak a fentiek tudatában licitáljon a termékre! Köszönjük, hogy megtisztel bennünket bizalmával!
a BookHouse Könyvdiszkont Csapata


Jelenlegi ára: 2 350 Ft

Az aukció vége: 2011-07-30 20:09
. Töttösy Csaba: Sukaszaptati - Jelenlegi ára: 2 350 Ft